Futószáras oktatás

A lóval való ismerkedés mellett a lovas kiképzés elején az ülés oktatása áll a középpontban. Ez a futószáras oktatás: edző felügyeletével a kezdő lovasnak először az egyensúly érzését és az elengedett testtartást kell gyakorolnia és megszereznie anélkül, hogy figyelmét eközben a ló irányítása és befolyásolása kötné le. Az ülésgyakorlással eltöltött viszonylag hosszú idő gazdagon megtérül azáltal, hogy a kezdő lovas biztonságosan (zárt ülés) képes ülni, és mindez a kiképzésben is gyors előrehaladást tesz lehetővé számára.

  • Egyensúly
  • A ló mozgásának érzékelése, követése – mozgás koordináció
  • Zárt ülés
  • Lovas segítségek megtanulása, alkalmazása
  • A ló önálló irányítása

A futószárazás kapcsán a lovas megtanul helyesen, egyensúlyban ülni kapaszkodás nélkül, saját testének helyzetét és mozgását a ló egyensúlyához és mozgásához igazítva. Ebben az oktatásban nemcsak a teljesen kezdő lovasok részesülnek, hanem azok is, akik a szintfelmérő lovaglásnál nem elég zárt, hanem bizonytalan ülést mutattak. Az oktatás időtartama (mennyi ideig van futószáron) mindig az egyéntől függ, emellett az oktatások rendszerességétől és gyakoriságától.
Oktatási módszereinket, valamint a futószáras lovaglás órák felépítését minden esetben tanítványaink képességeihez és céljaihoz igazítjuk; ezzel egyénre szabott, jól felépített, érdekes és élvezetes tanulást biztosítva számukra.